20150525_2143-Nasi  Kuning
20150525_2143-Nasi  Kuning

Nasi Kuning

Blogger: Philippine

mei 20, 2015

Ingrediënten

Voor de ketjapkip:

300 g kippendij, in repen

1 teen knoflook, fijngehakt

1 cm gember, fijngehakt

1 el sojasaus

2 el ketjap manis

1 el zonnebloemolie

sap van ½ limoen

mespunt sambal badjak

Voor de nasi kuning:

125 g rijst

1 citroengrasstengel

2 salam blaadjes (Indonesische laurier)

1 tl kukurma

100 g santen

½ tl zout

Voor de gemarineerde komkommer:

1 kleine komkommer, in dunne plakjes

1 el witte wijnazijn

snufje suiker

Voor de groenten:

1 el zonnebloemolie

100 g sugar snaps, gehalveerd in de lengte

½ Chinese kool, in reepjes

½ gele paprika, in blokjes

1 wortel, in kleine stukjes

Instructies

1. Meng in een kom alle ingrediënten voor de kip door elkaar en breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Dek de kom af met folie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.

2. Meng in een kom alle ingrediënten voor de komkommer en breng op smaak met peper en zout. Dek de kom af met folie en laat minimaal 1½ uur marineren in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.

3. Doe alle ingrediënten voor de rijst in een kleine kookpan en voeg 300 ml kokend water toe. Laat de rijst op laag vuur 20 minuten koken tot het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Roer regelmatig door. De rijst hoeft niet helemaal droog te koken.

4. Bak de kip op hoog vuur gaar, met alle marinade erbij. Let op het laatst goed op, de marinade verdampt maar mag niet aanbranden. De kip wordt zo een heerlijk plakkerig.

5. Wok de groenten in de olie in een grote koekenpan of wok in enkele minuten gaat.

6. Serveer de ketjapkip met de groenten, nasi kuning en de komkommersalade. Lekker met wat grof gehakte pinda’s erover.

00:00